Hoe kan dat nou? - wimgrid2019

Wim en Ingrid de Graaf
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

De benzineprijs van januari: € 1,449
In nog geen drie maanden tijd is de benzineprijs met € 0,20 gestegen.
Nu: (30-03-2019) € 1,649

En hoe kan dat nou? De centen zijn toch verdwenen? En Shell rekent nog met 1/10 cent.

Komt dat ook hierdoor?

Dividenddeal leverde Shell 890 miljoen euro op in 2018
Trouw
Olieconcern Shell heeft in 2018 naar schatting 890 miljoen euro aan  dividendbelasting bespaard dankzij een oude afspraak met de  Belastingdienst. Dat heeft de Stichting onderzoek multinationale  ondernemingen (Somo) berekend op basis van het door Shell uitgekeerde  dividend in 2018.
In totaal heeft de deal met de Belastingdienst de afgelopen jaren al  zo’n 8 miljard euro aan besparingen opgeleverd, stelt Somo. (…)
Vorig jaar concludeerde hoogleraar belastingrecht Jan van de Streek  van de Universiteit van Amsterdam dat die afspraak hoogstwaarschijnlijk  in strijd is met de Wet op de dividendbelasting. (…)
Vorig jaar werd duidelijk dat de afspraak tussen de fiscus en Shell  hoogstwaarschijnlijk geen einddatum kent. Dat is uitzonderlijk, omdat  volgens staatssecretaris Menno Snel (D66) van financiën in het algemeen  een termijn van 4 of 5 jaar wordt opgenomen in afspraken. (…)
De Tweede Kamer debatteert woensdag over veranderingen in de manier  waarop de Belastingdienst afspraken mag maken met bedrijven.  Staatssecretaris Snel wil dergelijke afspraken niet langer toestaan als  het enige doel van bedrijven is om belasting te ontwijken. Ook zal er  voortaan een samenvatting van de afspraken worden gepubliceerd. Dat  geldt echter alleen voor nieuwe afspraken – bestaande deals zoals met  Shell vallen vooralsnog buiten het nieuwe beleid*.
* Veelzeggend
 
Copyright 2015. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu